27 май | 11:00 ч.
Национален природонаучен музей при БАН
От плюнкотворката
до пчелния вълк: един ден
в Природонаучния музей.
Детски литературен маршрут
Карта на литературен маршрут

person Автори и водещи:
Зорница Христова и Тодор Петев

Място

Без предварително записване. Вход - музеен билет

От приказното синьо на пеперудите до страховитите великански комари - светът на насекомите е наистина изумителен. Авторите на книгата „Още един ден в музея“ ще ви запознаят с някои от най-ярките персонажи от последния етаж на Националния природонаучен музей. Забравете за вълка от „Червената шапчица“ и се пригответе да се запознаете с пчелния вълк!

Детският литературен маршрут е в партньорство с издателство „Точица“.
Снимки на книгата: Иван Шишиев
Илюстрации: Сияна Захариева

За авторите на
Литературния маршрут

Зорница Христова е писателка на детски книги, преводач на художествена литература, журналистка, съосновател на издателство „Точица“ и двукратна носителка (заедно със съавторите си) на наградата „Христо Г. Данов“ за детска литература.Сред авторските ѝ книги са: „Ваканция в Средните векове“, „Вкусна география“, „Градска география“, „Сладоледена реторика“, „Когато искам да мълча“, „Блок №4“, „Кратки приказки за досънуване“, „История за краля и дъжда“. Родена в Добрич, тя завършва английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и специализира в Оксфорд. Зорница се занимава с превод от над 20 години. През 2019 г. става носител на наградата за превод „Кръстан Дянков“ за работата си по превода на „Кладата на суетата“ от Том Улф (изд. „Лист“).
Тодор Петев е преподавател по изкуствознание и музейно дело в Нов български университет. Убеден е, че диалогът е ключов принцип в образователния процес и в градежа на социална култура. Още от дете е силно привлечен от природните и културните богатства – събира камъчета, цветове, семена, парчета от стари машини, керамика и книги и се пита какви истории крият те. Работил по изследователски и изложбени проекти в България и САЩ. Той е един от създателите на фондация „Моят музей“, която е посветена на развитието на образователния и комуникативния потенциал на българските музеи.