9 май | 18:30 ч. | Църква „Света София“ Европейска
литературна разходка
Карта на литературен маршрут

person Автор и водещ:
Албена Тодорова

Начална точка

Маршрутът, посветен на Деня на Европа, ще ни преведе през познати улици и гледки. Този път ще надникнем в историческите и културни връзки между България и Европа. Тези връзки са неизброими – чешкият художник Иван Мърквичка илюстрира „Под игото“, читалище „Славянска беседа“ има словашко ДНК, а Виена, Загреб и Рим и много други европейски столици са източник на неизчерпаемо вдъхновение за българските творци от 19-20 век. В допълнение към това ще говорим за европейския опит на български писатели и поети, както и за връзките на европейски писатели със София. Ще четем стихове по стените и ще говорим и мислим за това къде е нашето място в настоящето и бъдещето на нашия голям дом Европа.

Европейските литературни разходки на български и английски език осъществяват по идея и с партньорството на EUNIC – европейското сдружение на националните културни институти в България.

За авторката на
Литературния маршрут

Албена Тодорова е поетеса, която работи като финансист. Има три издадени стихосбирки на български език, две от които получават поощрителни награди на конкурса „Иван Николов“. Нейни творби са преведени на английски, хърватски, арабски и испански. След повече от 10 години живот в чужбина – Япония, Германия и Обединеното кралство – през 2020 г. тя се завръща в София, където живее с партньора си и куп растения. През 2024 г. ще излезе новата ѝ поетична книга „Откакто те няма“ (издателство „Точица“).

Снимка: Яна Лозева