10 юли | 18:30 ч.
Министерство на земеделието
В кухнята на писането.
Разговор за
творческия процес
Карта на литературен маршрут

person Автор и водещ:
Албена Тодорова

Начална точка

На 10 юли от 18:30 ч. поетесата Албена Тодорова ще направи първата поетическа обиколка, посветена на току-що излязлата ѝ книга „Откакто те няма“, илюстрирана от Мила Янева-Табакова (изд. „Точица“). За първи път „Литературни маршрути“ ще включат четене и разказ на автора за собственото му творчество.
„Литературни маршрути“ рядко са толкова актуални. По време на „В кухнята на писането. Разговор за творческия процес“ Албена Тодорова ще разкаже за любовта си към градовете, ще чете свои и чужди текстове, ще сподели за процеса си около написването на „Откакто те няма“ и ще ни разходи из любимите си софийски улици. Ще научим повече за това как вдъхновяват градовете и как конкретни места се превръщат във фикция. Ще надникнем и в творческия процес на някои от големите писатели на XX век като Елисавета Багряна, Атанас Далчев, Йордан Йовков.

Снимки на книгата: Яна Лозева

„Откакто те няма“ се реализира с подкрепата на НФК, програма „Създаване“.

За авторката на
Литературния маршрут

Албена Тодорова е поетеса, която работи като финансист. Има три издадени стихосбирки на български език, две от които получават поощрителни награди на конкурса „Иван Николов“. Нейни творби са преведени на английски, хърватски, арабски и испански. След повече от 10 години живот в чужбина – Япония, Германия и Обединеното кралство – през 2020 г. тя се завръща в София, където живее с партньора си и куп растения. През 2024 г. излезе новата ѝ поетична книга „Откакто те няма“ (издателство „Точица“).

Снимка: Яна Лозева