12 юли | 18:30 ч.
двора на СУ „Св. Климент Охридски“,
пред Университетска библиотека
Литературен маршрут
за „Градски четения“
(литмоб)
Карта на литературен маршрут

person Автор и водещ:
Камелия Спасова

Място

Тази разходка разказва за „Градски четения“ – серия от литературни флашмобове, състояли се през 2009-2010 г. Идея за първия литературен флашмоб е на ВБВ. Това са поредица внезапни, кратки литературни четения, на които всеки чете на глас пред случайни минувачи (по площади, в метрото, из улици, в сгради). Не е нужно да сте автор на това, което четете. Не е нужно въобще да пишете поезия или проза. Трябва просто да прочетете на глас нещо, което ви харесва. Литературният маршрут ще премине през серията от десетте флашмоба, като разкрие как може да бъде мислена най-новата ни литература през местата на нейната публичност, сговореност и практики за общо действие.

✦ За литературните флашмобове
Всеки път се обявява точен час и място. Хората, които участват не е нужно да се познават. Няма да има възможност за закъснение, защото цялото четене общо продължава до 5 минути. Започва някой от организаторите и верижно, един по един, се включват всички желаещи, за да се достигне до точката на всеобщо едновременно четене. Накрая участниците се разотиват. Четеш и заминаваш! Който желае да се включи в подобен формат, трябва да дойде с най-много една страница текст, която се оставя на мястото след четенето. На страницата е добре да има следното описание:
– „Градски четения“ (литературен флашмоб)
– датата на събитието
– името на автора и произведението…

Вземете със себе си нещо за четене. Ще започнем с разказ за съвременната литература като като отворена литература и ще завършим с литмоб в реално време в парка „Заимов“.

За авторката на
Литературния маршрут

Камелия Спасова е доцент по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Гост-лектор в Кьолнския университет (2016-2018). Млад изследовател към Център за академични изследвания в София (2014-2015). Има две теоретични книги „Събитие и пример у Платон и Аристотел“ (2012) и „Модерният мимесис. Саморефлексията в литературата“ (2021). Автор е и на две стихосбирки „Парцел N 17“ (2007) и „Кеносис, книга на празнотата“ (2016). Редактор на „Литературен вестник“. През 2015 създава π – отворена група за съвместни действия в областта на поезията и философията, заедно с ВБВ, Огнян Касабов, Мария Калинова, Юнуз М. Юнуз, Камелия Спасова, Димитър Божков. Заедно с π написва „Хаос (редакторски манифест)“ (2015) и отбелязва 100 години дада (2016). От октомври 2023 предстои техен общ семинар „Театър и философия“, който ще се провежда всеки понеделник от 17-19 часа в Народния театър, зала „Апостол Карамитев“.
Снимки: Яна Лозева