Литературен
маршрут,
посветен на
сп. „Мисъл“ и
сп. „Златорог“
Интерактивна карта на литературен маршрут,
посветен на на списанията
„Мисъл“ и „Златорог“,
д-р Кръстев и Владимир Василев

person Автор и водещ: Михаил Неделчев
Кликнете върху четирите точки на картата за повече информация

Основни спирки на маршрута

 
4
Домът на Владимир Василев
5
Църква Свети Георги
 

Началото на третата година на „Литературните маршрути“ ще постави проф. Михаил Неделчев. Неговият градски тур е вдъхновен от двете най-големи български литературни списания – „Мисъл“ и неговия наследник „Златорог“. Маршрутът ще започне на 26 май от 18:30 ч. пред къщата на д-р Кръстев на ул. „Хан Аспарух“ 67, където Михаил Неделчев ще разкаже повече за знаменитата литературна четворка от кръга „Мисъл“. Литературният тур ще продължи с творческия диалог между д-р Кръстев и неговия съсед Тодор Влайков – редакторът на сп. „Демократически преглед“ и кръстник на Пейо Яворов, а след още няколко спирки ще стигне и до мястото, на което се е намирала редакцията на сп. „Златорог“. Финалната точка на маршрута ще бъде къщата, в която е живял редакторът на списанието – Владимир Василев.


За автора на
Литературния маршрут

Михаил Неделчев e литературен историк и теоретик. Професор е в Нов български университет и е преподавател по теория и история на литературата, дългогодишен ръководител на Департамент Нова българистика. Между 1974 и 1989 г. работи като редактор, изследовател-текстолог и литературен историк в отдел „Литературно наследство“ на издателство „Български писател“. Издал е над 20 книги по проблемите на литературната теория и история, със статии за актуалната политика.

Носител е на орден "Св.св. Кирил и Методий", първа степен, на множество литературни награди: Златен Пегас, „Хр. Г. Данов“ за хуманитаристика, награда на името на проф. Богдан Богданов на НБУ, награда на Портал „Култура“ за хуманитаристика и др.