Детски
литературен
маршрут
Подвизите на
Херакъл
Интерактивна карта на
детски литературен маршрут

person Автор и водещ:
Зорница Христова
Кликнете върху точката на картата за повече информация

Основни спирки на маршрута

Каним всички, които харесват супергерои или направо се чувстват такива! Запознайте се със своя предшественик от древността! В разходката ще видите (и чуете):
По какво се познават супергероите и боговете?
Как майките определят кой да е герой и кой - направо бог?
Има ли коне - човекоядци?
Намалява ли геройството, ако боговете ти помагат?
Геройство ли е да победиш противник само за забавление на публиката?
Какво прави един крокодил в древна София?
Кой се е мазал с гладиаторска пот?

Последвайте ни за още дълбоконаучни въпроси. И елате, за да играем на „Медуза“ и да си украсим „древногръцки“ чаши с любимите си супергерои от вчера и днес! Самата разходка е безплатна, трябва само да си вземете билети за посещение в музея.


За автора на
Литературния маршрут

Зорница Христова е писателка на детски книги, преводач на художествена литература, журналистка, съосновател на издателство „Точица“ и двукратна носителка (заедно със съавторите си) на наградата „Христо Г. Данов“ за детска литература.Сред авторските ѝ книги са: “Ваканция в Средните векове”, “Вкусна география”, “Градска география”, “Сладоледена реторика”, “Когато искам да мълча”, “Блок №4”, “Кратки приказки за досънуване”, “История за краля и дъжда”.

Родена в Добрич, тя завършва английска филология в СУ “Св. Климент Охридски” и специализира в Оксфорд. Зорница се занимава с превод от над 20 години. През 2019 г. става носител на наградата за превод "Кръстан Дянков" за работата си по превода на "Кладата на суетата" от Том Улф (изд. "Лист").