30 септември | 16:00 ч.
Национален политехнически музей
Поезия и техника Карта на литературен маршрут

person Автор и водещ:
Албена Тодорова

Място

Участието е безплатно, но се заплаща вход в музея. Партньорството с образователната програма „Гледане с разбиране“ на фондация „Изкуство – дела и документи“ продължава с още две съвместни събития. „Гледане с разбиране” изследва как може посещението в музея винаги да е различно, дори когато изложбата не се сменя и как едни и същи произведения могат да разказват различни истории всеки път.
На 30 септември от 16:00 ч. в Националния политехнически музей поетесата Албена Тодорова ще ни преведе през една възможна територия между литературата и науката и ще обърне погледите ни към поетическото в обиколка, посветена на експозицията на музея. „Поезия и техника“ ще бъде маршрут за машини, търговци, индустрии и четене на текстове на чуждестранни и български поети, сред които Атанас Далчев, Пенчо Славейков, Никола Вапцаров и др. След провеждането си всяка разходка ще продължи своя живот под формата на аудио гид, който ще бъде достъпен безплатно онлайн.

Литературните събития от програмата „Гледане с разбиране“ се организират от фондация „Изкуство – дела и документи“ и са част от проекта „Литературни маршрути“ на фондация „Прочети София“. Осъществяват се с подкрепата на програма „Култура“.

За авторката на
Литературния маршрут

Албена Тодорова е поетеса, която работи като финансист. Има три издадени стихосбирки, две от които получават поощрителни награди на конкурса „Иван Николов“. В свободното си време списва Instagram профил за лютеница.
Снимка: Яна Лозева

За партньорската организация

„Гледане с разбиране“ е програма на фондация „Изкуство – дела и документи“ за образование в музея и в сферата на съвременното изкуство. В рамките ѝ се провеждат тематични музейни турове и лекции, детски програми, посещения за хора от третата възраст, както и експериментални формати като аудио пърформанси, пърформанс-лекции и др. „Гледане с разбиране“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022-2023“ и Столична община - Програма „Култура“. Партньори: Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Градски детектив, Прочети София, Литературни маршрути.