11 май | 11:00 ч. | Орлов мост
(при орлите от страната на Борисова градина)
Литературен маршрут
за ученици в 6 и 7 клас
Ритъмът на града:
за стъпките в поезията
и стъпките на пешеходците.
Карта на литературен маршрут

person Автор и водещ:
Зорница Христова

Начална точка

Маршрутът е насочен към деца от 6 и 7 клас.

Можете ли да стъпвате само по плочките, но не и по линиите между тях?
Поставяли ли сте си като деца такива предизвикателства? А знаете ли, че такива игри се играят и с думите? В тази разходка ще разконспирираме литературните термини, по-точно онези, които са свързани с поезията. Те не са виновни, че ги дават по матурите!
Ще разберем как мяукат мъжките рими и как - женските. Кои поетически похвати се срещат по модните витрини.
Ще се опитаме да вмъкнем поетическите стъпки в свои собствени смешни походки – като в прочутото Министерство на смешните походки на Джон Клийз. И ако някой минувач ни изгледа подозрително, ще му кажем, че учим по литература!

Илюстрацията е от Ministry of Silly Walks на Монти Пайтън.

За авторката на
Литературния маршрут

Зорница Христова е писателка на детски книги, преводач на художествена литература, журналистка, съосновател на издателство „Точица“ и двукратна носителка (заедно със съавторите си) на наградата „Христо Г. Данов“ за детска литература.Сред авторските ѝ книги са: „Ваканция в Средните векове“, „Вкусна география“, „Градска география“, „Сладоледена реторика“, „Когато искам да мълча“, „Блок №4“, „Кратки приказки за досънуване“, „История за краля и дъжда“. Родена в Добрич, тя завършва английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и специализира в Оксфорд. Зорница се занимава с превод от над 20 години. През 2019 г. става носител на наградата за превод „Кръстан Дянков“ за работата си по превода на „Кладата на суетата“ от Том Улф (изд. „Лист“).

Снимка: Яна Лозева