15 май | 18:30 ч.
пред църквата „Свети Седмочисленици“
Литературен маршрут
за Димчо Дебелянов
Смърт сред
белоцветните вишни.
Карта на литературен маршрут

person Автор и водещ:
Тони Николов

Начална точка

Минавайки край днешното кино „Одеон“, малцина си дават сметка, че на това място на 9 юни 1911 г. се разиграва почти „антична трагедия“, хвърлила в силен душевен смут един от най-нежните лирици в българската литература. Смъртта на младата Елена Петрунова и самоубийството на баща ѝ полковник Петрунов, който застрелва дъщеря си и себе си, е истински шок за Димчо Дебелянов, тогава наемател в дома им на бул. „Патриарх Евтимий“ 1 (където по-късно е механата „Хладна почивка“). Дебелянов, който заедно с Елена Петрунова превежда романа на Пиер Луис „Афродита“, дълго не може да се раздели със спомена за чернокосата девойка, мяркаща се из морната му памет „кат бродница сънна в бездънна гора“ (Последна скръб“). Поетът е принуден да напусне и „дома с белоцветните вишни“, за да се заскита като „печален странник“ из ергенски квартири.

На снимките са Димчо Дебелянов и Георги Машев, механата „Хладна почивка“ и Елена Петрунова, а графитите са на стената, скриваща някогашния двор с вишните.

За автора на
Литературния маршрут

Тони Николов е философ и журналист. Главен редактор на Портал Култура и сп. „Култура“. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши хуманитарни науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на RFI (Радио Франс Ентернасионал – България). Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия. Преводач на книги на Ж. П. Сартр, Ж. Ф. Лиотар, А. Безансон, Ж.Бернанос, Р. Жирар, Ж.Грийн, Вл. Гика, К. Вирджил Георгиу и др. Съставител на четиритомника с есета на Георги Марков и на книга с неизвестни ръкописи на Иван Хаджийски. Хоноруван преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“. Автор на книгите „Пропуканата България“ („Хермес“, 2015), „Българската дилема“ („Хермес“, 2017), „Спомнена София“ („Рива“, 2021) и „Бленувана София. Нови 20 истории“ („Рива“, 2021).