Литературен маршрут
в Шести участък,
Габрово
Карта на литературен маршрут

person Автор и водещ:
Албена Тодорова

Начална точка

На 25-и юни (събота) от 11:00 до 12:30 ч. в сърцето на Габрово – квартал Шести участък, ще се проведе литературна обиколка, организирана в партньорство с фондация „Прочети София“. Тя ще започне пред Дечковата къща на ул. „Опълченска“ № 8 и е част от програмата на инициативата 10 дни култура в Шести участък, Габрово.

За Литературния маршрут
Поетичната обиколка на Габрово ще бъде опит да вплетем в едно две перспективи -- съвременен прочит на литературната история на Габрово (Иван Андрейчин, Ран Босилек и др.) и поглед към занаятчийската и градската култури и възможностите, които поезията предоставя да четем градовете. Какво означава занаятчийското и индустриално минало на града, погледнато през призмата на поезия, създаване по друг повод и в друг контекст. Може ли тя да бъде ключ към съвремието на града? Ще ходим, ще гледаме и ще четем стихове, докато споделяме мисли и наблюдения за това, което наблюдаваме и чуваме.

За авторката на
Литературния маршрут

Албена Тодорова е поетеса, която работи като финансист. Има три издадени стихосбирки, две от които получават поощрителни награди на конкурса "Иван Николов". В свободното си време списва Instagram профил за лютеница. Литературният маршрут в Габрово е част от инициативата “10 дни култура в Шести Участък” на Община Габрово и Studio Komplekt. Събитията са финансирани по европейски проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (Interreg Cinema), финансиран по Програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“.