22 май | 18:30 ч.
градинката на ъгъла на „Ангел Кънчев“ и „Солунска“
Разходка в корема на кита.
Литературен маршрут
за Константин Павлов
Карта на литературен маршрут

person Автор и водещ:
Яна Букова

Начална точка

Разходката има за цел да представи фигурата на Константин Павлов в контекста на неговото време, фокусирайки върху места и събития в София от началото на 60-те години. Сред спирките й са казионния Клуб на писателите на ул. „Ангел Кънчев“ № 5 и легендарния бар „Бамбука“ – пространство на свобода и младежка енергия, както и сградата на ВИТИЗ, в чиято зала се провежда първото спонтанно и алтернативно поетично четене в това десетилетие. Намерението е в тези няколко стъпки да се опитаме да реконструираме избледняващия спомен за една историческата действителност на абсурдна и агресивна цензура, литературен застой и безпардонна конюнктурност, на фона на които радикалното новаторство в поетиката на Константин Павлов и моралното му упорство добиват истинските си измерения.

Носете със себе си стихотворенията на поета, които обичате. Маршрутът ще завърши в градинката на Кристал с импровизирано четене и свободен разговор.

За авторката на
Литературния маршрут

Яна Букова е поетеса и писателка. Авторка е на четири стихосбирки и на романа „Пътуване по посока на сянката“. Последната й поетична книга „Записки на жената призрак“ (2018) получава националната награда за поезия „Иван Николов“, а издание на книгата в превод на английски предстои в края на 2024 г. от Нюйоркското издателство Ugly Duckling.