17 юли | 18:30 ч.
Народнo читалище „Младост 1971“
Литературен маршрут
в ж.к. „Младост“ 1 и 2
Младост:
между блоковете,
в редовете.
Карта на литературен маршрут

person Автор и водещ:
Тодора Радева

Начална точка

„Зеленият квартал“ на София, както са наричали „Младост“, крие много истории в големите пространства между блоковете, покрай пазара, читалището и манастирчето, а преди поредното презастрояване там можеха да се видят дори следи от „софийското море“. Тук са живяли десетки хора, свързани с литературата и културата, сред които Мирела Иванова и Георги Господинов, а романът на Гарт Грийнуел от САЩ е в голяма степен ситуиран в квартала. В тази разходка, далеч от центъра на София, ще следваме текстове и разкази на очевидци и най-вече ще търсим възможностите за разговор, за споделени пространства, за точен превод между съседи, поколения, фикция и реалност.

Маршрутът е част от лятната програма за изкуство в града „Девет слона“, която се организира от фондация „Син куб“ в партньорство с Центъра за социална визия.

За авторката на
Литературния маршрут

Тодора Радева е културен мениджър и писател. Завършва културология в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на сборника с разкази „Седем начина да увиеш сари около тялото“, който печели националната награда за дебют „Южна пролет“ (2005). Книгата е представяна на различни литературни фестивали в Созопол, Виена, Кикинда, Белград, Лайпциг, Франкфурт, Дармщат, Хайделберг и е издадена на немски език през 2015 г. Вторият ѝ сборник с разкази се казва „Едно възможно начало“ ( изд. ICU, 2023) и печели Национална литературна награда „Йордан Радичков“. Тодора Радева е създател на фондация „Прочети София“. Програмен директор на „Софийския международен литературен фестивал“ от 2013 до 2020 г.

За партньорската организация

ДЕВЕТ СЛОНА е лятна програма за изкуство в града, която ще се проведе за първи път между 11 и 21 юли 2024 г. в София. В рамките на програмата, заедно с артисти, автори, изследователи, експерти и жители, ще разкажем и споделим града по един нов и необикновен начин, като използваме спокойствието на летните седмици и се пренесем в различни квартали в града. Първото издание на „Девет слона“ предлага пърформанс и моментни намеси в пространството, театър по улиците, литература между блоковете, както и истории на живеещите и работещи в града, за да насърчи преди всичко споделянето и разговора за нещата, които ни вълнуват. Теми, засегнати в проектите, са околната среда, градоустройството, културното наследство и културна история, архитектура и природа, социално включване и равни възможности, човешки взаимоотношения и градски общности.

Фондация „Син куб“ е независима организация, създадена през 2015 г. Оттогава насам, дейността на фондацията е насочена към проекти, платформи и инциативи, насърчаващи кураторски и художествени изследвания, неформални образователни практики, работа с общности и нови културни политики.
Основните проекти на фондацията са: пространството Swimming Pool; платформата „Център за социална визия“; Журнал за социална визия – единственото по рода си онлайн издание на български и английски с материали за изкуството и приноса му към различни социални теми; и Sofia Art Map – принт и онлайн карта на всички публични институции и независими пространства за изкуство.

Център за социална визия e идейно пространство и платформа за обмен на опит, политики и действие, идващи от изкуството и насочени към общността. Създаден през 2021 г., събира около себе си куратори, артисти, изследователи, писатели, архитекти и дизайнери, водени от идеята, че изкуството може да активира хора и да вдъхновява положителна промяна. Чрез своите инициативи изследват допирните точки между изкуство и общество, като търсят възможности за диалог и рефлексия. Чрез активна позиция в обществени дебати, Център за социална визия се стреми да допринесе за повече инициативност и мрежовост, където изкуството е активен участник в договарянето на света, в който живеем.