Радой Ралин –
безпощадният
заговорник
на смеха
Интерактивна карта на
литературен маршрут
посветен на поета
Радой Ралин

person Автор и водещ:
Калоян Праматаров
Кликнете върху точките на картата за повече информация

Основни спирки на маршрута

Трябва пред голямо и пред мало
честно и открито да призная:
всяко куче, дето ме е лало,
все е побеснявало накрая.
(„Самокритика“, Радой Ралин)
 

В творчеството на Димитър Стоянов, известен под псевдонима Радой Ралин, се отразява дългият, нелек и противоречив път на Човека, защитил своето право да се променя и да твори. Участник във Втората световна война и свидетел на наливането на основите на Народна Република България, воден от своите вродени екстровертност и човеколюбие, Ралин бързо се разочарова от онези, „които съветваха поетите как да пишат, философите - как да мислят“ (Ал. Вутимски) и надига глас в защита на унизените и онеправданите, превръщайки се в един от най-разпознаваемите дисиденти на тоталитарния режим. Но настъпват Промените, идва Новото време и самотният поет, остарял, помъдрял и сам превърнал се в памет, ще заговори за най-същественото, за най-дълбокото, за върховните неща в човешкия живот:

 
Какви преживявания съм имал,
какъв хаос е бил животът ми,
как всичко в него е вряло.
След време съм разбрал, че
всичко е било логично и
необходимо. Имаше една велика тайна. Тя ме е карала
да се сближавам с хората...

Р. Р

Маршрутът ще започне от площада пред бившето кино „Изток“, където се издига паметник на поета, ще премине покрай дома му на бул. „Цариградско шосе“ № 8 и ще прекоси Борисова градина, за да завърши пред Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ - втория дом на Радой Ралин. Ще проследим биографията на поета, ще си поговорим за контекста и същността на неговото творчество, ще почетем негови стихове, епиграми, апострофи, афоризми. Заповядайте! Калоян Праматаров


За автора на
Литературния маршрут

Калоян Праматаров е поет и преводач от френски език. Автор на стихосбирките „Асфодел“ (2012), „Casual Nobody” (2013), „Дайни“ (2017) и мултимедийния поетичен пърформанс „Слънцестоения над Черната река“ (2014). Сценарист на анимационния филм “Постиндъстриал” (2015), режисиран от Борис Праматаров, част от проекта на Compote Collective за визуална поезия “Щрих и стих”, както и на документалния късометражен филм “В страната на Няма” (2016) на режисьора Димитър Овчаров. Преводач от френски език на хуманитаристика и художествена литература, част от екипа на издателство СОНМ. През 2020 г. Калоян Праматаров създаде и Литературния маршрут „По стъпките на Синьото момче“, посветен на поета Александър Вутимски.