Софийска класика
Интерактивна карта на
литературен маршрут

person Автор и водещ:
Лора Шумкова

Начална точка

Как си взаимодействат градът и литературата? Как градското всекидневие, специфично за един град в определен културно-исторически период, предопределя жанровете, стиловете и образите, създавани от обитаващите го писатели? А как литературният образ на града формира начина, по който го възприемат жителите и гостите му? И кои от тези литературни и реални представи, ритуали и събития се превръщат в емблематични градски практики или намират място в литературния канон?
Това са някои от въпросите, на които ще се опита да отговори литературният маршрут „Софийска класика“.
В пет точки, свързани с пет жанра на художествената словесност, ще проследим социалната и архитектурната динамика на столицата от Освобождението до наши дни и ще направим паралел с редуващите се нахлувания и отсъствия на градската тема в новата и най-новата българска литература.
„Софийска класика“ е най-новото и най-амбициозното попълнение в поредицата литературни маршрути „Софийски страници“ с автор и водещ Лора Шумкова. Както и в предишните издания, маршрутът ще включа разкази за видни софиянци и паметни събития с тяхно участие, както и откъси от познати и недотам познати литературни текстове.

За автора на
Литературния маршрут

Лора Шумкова е литературен теоретик и историк, критик и редактор. Интересува се от литературна и визуална семиотика, както и от литературната антропология на града. Откакто се помни, Лора е заинтригувана от историята на родния си град – София. Тя обича да изследва софийските квартали с кучето си Браян, да си устройва екскурзии с градския транспорт и да чете книги, посветени на София. Вдъхновява се от космополитните европейски градове и от африканската култура.