4 юни | 16:00 ч.
Национална галерия „Квадрат 500“
Литературен маршрут
в Квадрат 500
Карта на литературен маршрут

person Автор и водещ:
Стефан Иванов

Място

Участието е безплатно, но се заплаща вход в галерията.
Поради ограничения брой места Ви молим за предварителна регистрация тук: https://forms.gle/YyY2zAKpgTC6GZaS6

На 04 юни от 16:00 ч. в Националната галерия „Квадрат 500“ ще се проведе първият съвместен музеен литературен маршрут с образователната програма „Гледане с разбиране“ на фондация „Изкуство – дела и документи“. Заедно с поета и драматург Стефан Иванов ще погледнем някои от произведенията в колекцията на галерията през личната, асоциативна или историческа литературна нишка.
„Когато се разхождах през залите на Квадрат 500, видях красиви и неочаквани образи и връзки между тях, които ще се радвам да споделя. Първоначално сградата е била печатница и може би и затова литературата е навсякъде в нея и днес. Чух как Хемингуей говори за Жюл Паскин, гледайки момиче с кукла ми изникна историята как Кафка измисля за утешение на малко момиче, срещнато в парка, приказки за куклата ѝ, зачудих се каква е връзката между „Луцифер“ на Франц фон Щук и българския диаболизъм, гледах Курбе и си припомних забележителната история на собствеността на скандалната „Произходът на света“, сетих се за стихотворението на Мария П. Василева, буквално вдъхновено от музея и от работа на Утагава Кунимаса, учудих се как поетът Никола Петров има малко общо с художника Никола Петров, а художникът Стефан Иванов е направил хубав портрет на Габе, който е близо до любимия ѝ Боян Пенев, а от триъгълника липсва само Багряна, но наблизо е страна от друг триъгълник – Яворов, самотен и меланхоличен, нататък се засякох с „Емигранти“ на Домие, които сякаш шепнеха Загаевски и Яворов (отново), а до скулптура на Хенри Мур си мислех за Валери Петров, дъщеря му Бояна и за съпруга ѝ Иво Хаджимишев и фотографията му на ръцете на Мур, наблизо са и Любомир Далчев (и Атанас, естествено), както и прекрасната четяща жена на Ханс Грундиг, край Светлин Русев се замислих за неочакваните родства по избор и за стихотворението на Константин Павлов за него. Изненадах се да видя, че между картина по Гогол на Булгакова (!) са работи на Недко Солаков и на Володя Кенарев, които харесвам. И още Николай Райнов, Пенчо Славейков, Елин Пелин, вълната на Хокусай, хайкута и вълната на „Нова Генерация“ и Воев. И още щях да видя и споделя, но галерията затваряше и трябваше да изляза.“ - Стефан Иванов

След събитието Литературният маршрут на Стефан Иванов ще бъде достъпен и под формата на безплатен музеен аудиогид, част от новата аудио програма на „Гледане с разбиране“ за иновативни образователни формати в музея.

Събитието е организирано от фондация „Изкуство - дела и документи“ по програма „Гледане с разбиране“ и е част от проекта „Литературни маршрути“ на фондация „Прочети София“.

За автора на
Литературния маршрут

Стефан Иванов (1986, София) е доктор по философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009) и „Навътре“ (2014). За „Списъци“ е номиниран за Националната награда за поезия „Иван Николов“. „Навътре“ е номинирана за първите награди за литература на НДК. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. През 2017 г. пиесата му „Същият ден“ е поставена в Ню Йорк в LPAC. През 2018 г. е резидентен драматург на Националния театър на Люксембург. През 2019 г. късометражният анимационен филм „Задачи за деня“, по едноименното му стихотворение, е официално предложение на България за „Оскар“. От 2003 г. е публикувал многобройни материали в множество медии. Превеждан е на английски, френски, немски, испански, гръцки, сръбски и други езици. Блогът му е на http://siv.sofiascape.com/.
Снимка: Яна Лозева

За партньорската организация

„Гледане с разбиране“ е програма на фондация „Изкуство – дела и документи“ за образование в музея и в сферата на съвременното изкуство. В рамките ѝ се провеждат тематични музейни турове и лекции, детски програми, посещения за хора от третата възраст, както и експериментални формати като аудио пърформанси, пърформанс-лекции и др. „Гледане с разбиране“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022-2023“ и Столична община - Програма „Култура“. Партньори: Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Градски детектив, Прочети София, Литературни маршрути.
Снимки: Яна Лозева